top of page
I sporene etter Paul Hansens reise til Amerika
solbord.png

Fra 1825 til 1920 utvandret ca. 800 000 nordmenn til Nord-Amerika. Blant disse var Paul Hansen som bodde på gården Røhne nedre i Stange. Grupper kan bestille en rundtur i Stange Vestbygd med besøk på tre steder som hver på sin måte forteller en del av utvandrerhistorien.

 

Røhne nedre

Karoline Finstad Vold, vertinnen på Røhne nedre, forteller den dramatiske historien, som endte med at Paul valgte å emigrere sammen med husholdersken og sønnen sin til Amerika i 1865. Du får også høre historien om vegg- og takmaleriene på gården. Disse ble malt til Paul sitt bryllup i 1851 og viser historiske hendelser på 1800-tallet. Napoleons gravferd er en av dem, så her blir det både Europahistorie og lokalhistorie på en gang! På Røhne Nedre blir det servert 2-retters lunsj eller middag alt etter tidspunkt for turen. Vi serverer norske kjøttkaker med tilbehør. Til dessert får dere sesongens bærgrøt med mjølk samt kaffe.

Norsk Motorhistorisk Museum

Museet har en unik samling av motoriserte kjøretøy og maskiner, hovedsakelig traktorer og motorer. Her får vi høre om da traktoren ble bondens favorittredskap, da landbruket gradvis ble motorisert på 1900-tallet. Brorparten av traktorene kom fra USA, noe som hadde sammenheng med utvandringen til Amerika. Når slektningene hjemme i Norge skulle ha traktor, bil eller motorsykkel rådførte de seg gjerne med slektningene i Amerika om hva de skulle kjøpe. Utvandrere som vendte hjem, hadde også kjøretøyene sine med tilbake.

Anno Norsk utvandrermuseum

Siste stopp er Norsk utvandrermuseum, som er et landsdekkende museum for formidling av norsk utvandring. I friluftsmuseet blir vi med på en guidet vandring blant de antikvariske bygningene, som alle er bygget av norskamerikanere og flyttet fra det øvre Midtvesten. Bygningene er oppført i tidsrommet 1860-1900 og er senere fraktet til Norge. De framstår som en permanent utstilling som inngår i museets formidling om den norske innvandringen til USA. Gjennom vandringen i friluftsmuseet vil vi knytte de lokale historiene om Paul Hansen og familien og kontakten mellom slektninger på begge sider av Atlanteren til norsk utvandringshistorie. Kaffe med noe attåt serveres underveis. 

 

Sesong hele året, så kle dere godt etter vær og årstid da omvisningene foregår både inne og utendørs!

Utvandring til Amerika
solbord.png
  • Historiefortelling i Napoleonsrommet på Røhne nedre

  • Besøk og omvisning på Norsk Motorhistorisk Museum

  • Guidet vandring på Norsk utvandrermuseum

  • To-retters lunsj/middag

  • Kaffe med noe attåt

Varighet: ca 5 timer

Antall: 15-50 personer

Pris: Kr. 945,- for voksen

        Kr. 645 for barn 6-15 år.

        Barn under 6 år gratis.

Drikke til maten kommer i tillegg.

DSC_0873.JPG
bottom of page